dimecres, 8 d’agost del 2012

Tintin i els trens. El ferrocarril central del Perú.


Sóc un dels fans incondicionals del personatge del genial dibuixant belga Georges Remi, més conegut com Hergé. Les seves trepidants histories ens transporten a països llunyans i gràcies a la meticulosa documentació que caracteritzava a l’autor podem trobar imatges de llocs i situacions reals.

Sense cap mena de dubte, Hergé també era un apassionat pels trens. En molts dels seus àlbums podem trobar escenes amb el ferrocarril com a protagonista, ja a la primera aventura, Tintin al país dels soviets, podem veure córrer a Tintin i Milú per la via empaitats per una locomotora de vapor.

Hergé fins i tot va col.laborar amb la companyia estatal belga, la SNCB amb dibuixos publicitaris, i podem trobar avui decorats amb els seus personatges els trens de gran velocitat Thalys que uneixen Paris amb Brussel·les.

Una de les histories amb tren, que de ben segur coneixeu els seus seguidors, succeeix a l’àlbum Tintin i el temple del Sol. En la seva recerca del professor Tornassol al Perú, en Tintin i el capità Haddock, agafen un tren al poble de Santa Clara, en direcció a Jauja.

Aquest tren, sense cap mena de dubte es tracta del ferrocarril de Callao a Huancayo, que va arribar a aquesta localitat al 1908.

La línia, d’ample internacional de 1435 mm, assoleix una alçada màxima de 4781 metres al túnel de Galera, i és un dels ferrocarrils més  notables del món, per les seves dificultats tècniques. Al seu recorregut per arribar al cim, hi trobem 58 viaductes, 69 túnels i 6 zig-zags.

El viaducte més conegut es l’anomenat del Infiernillo, on van treballar molts treballadors xinesos. Un altre de conegut és el de Verrugas. Tots ells són de construcció metàl·lica amb reblons, característica d’aquella época.

L’Hergé ens recrea a les seves vinyetes aquests ponts, amb gran semblança a les fotos que he trobat del 1921 dels viaductes de ChallapeChaupichaca:



Les locomotores eren de procedència americana, inicialment Rogers i Danfort, i més endavant Baldwin i Alco.

Crec que Hergé ens dibuixa una Baldwin, si la comparem amb la foto del viaducte de Verrugas:




Agraïments a la informació disponible a internet sobre els ferrocarrils del Perú d’Elio Galessio, on he trobat les fotos.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada