dijous, 1 de maig del 2014

Diorama Queralbs (1)

Desprès de varis mesos de treball, m’he decidit avui a deixar constància al meu blog del nou projecte de modelisme que tinc entre mans: l’estació de Queralbs en escala H0m.



Tot repassant un especial de MasTren i desprès cercant al seu web a internet, vaig descobrir l’obra d’un modelista i fotògraf ferroviari anglès, en Chris Nevard. En relativament poc espai, aquest col•lega ha aconseguit efectes de realisme i operativitat excel•lents. A Anglaterra és molt comú fer aquesta mena de diorames o mini maquetes, que es presenten a exposicions, i que a més permeten tenir-ho a casa, cosa força interessant per aquells com jo que no tenim massa espai per tenir una maqueta.

Així doncs, rumiant vaig decidir fer un tema del meu estimat cremallera de Núria, que em permeti circular la composició artesanal de la locomotora E4 i cotxes que ara tinc estàtica al diorama del pont. 

Vaig començar la casa per la teulada, durant les tardes dels caps de setmana del darrer hivern vaig construir els edificis de l’estació i els serveis de Queralbs, sense saber encara com fer el diorama. Una bona manera de practicar el modelisme, si més no es poden fer servir per un petit diorama estàtic.



La construcció la he fet amb Depron (poliestirè extruït) de 3mm de gruix, els plànols fets amb l’Autocad a partir dels esquemes del llibre d’en Salmeron, amb una base de cartolina negre per reforçar, i molta paciència amb el cutter i un portamines de 0,3 mm per gravar les pedres. La teulada és de cartolina retallada amb la forma de les teules de pissarra. Em vaig animar i he fet també els interiors, amb il•luminació de leds inclosa, faroles i rellotge.



Vull reproduir l’antic esquema de vies, a la darrera época de FMGP, tot just abans de passar a formar part de FGC, als anys 80. Em vaig descarregar el plànol topogràfic del Institut Cartogràfic, però malauradament està actualitzat, amb el nou pas inferior, i el esquema de vies actual, així que he hagut de fer investigació tirant de memòria, fotos antigues i les que m’ha passat l’amic Jordi Rallo, autèntica memòria històrica del nostre ferrocarril.

Vaig desplaçar-me a Queralbs durant les vacances de Pasqua, per tal de fer fotos pel fons, i verificar in situ pendents, i algunes mides, encara que l’estació ha canviat bastant del que vull reproduir i han molts elements que resten invariats.

Avui he enllestit el dibuix de l’esquema de vies aproximat, basat en les fotos. La idea és fer un diorama de 2 metres de llarg per 40 cm d’ample, no tinc més espai a la paret, això m’obligarà a deixar l’agulla de sortida direcció Núria fora del diorama, haig de pensar si faig una tramoia o “fiddle yard” que diuen els anglesos a cada extrem per poder fer-ho funcionar, o be fer un afegit per si mai el porto a alguna exposició. Ja veurem.
En blau al dibuix és veu el tros que quedarà dins el diorama.



El proper pas, es imprimir-ho a escala 1:1, ajustar la geometria de vies als desviaments comercials de Bemo o Peco , simular les pendents amb la via, i veure si puja la E4 sense cremallera, ja que encara que hi posaré via amb cremallera, el meu model no en té.

1 comentari: